Stichting

De Kracht van 8

handpoppen giraf en wolf

VERBINDEND COMMUNICEREN

Aan (verbaal) geweld ligt een manier van denken ten grondslag, die gebaseerd is op het idee van “goed of fout”. Marshall B. Rosenberg heeft als klinisch psycholoog veel onderzoek gedaan naar de invloed van taal en de gewelddadigheid in onze manier van communiceren. Als symbolen voor zijn model worden de jakhals en de giraf gebruikt.

Zowel de jakhals, als de giraf is in ons allen aanwezig.

De giraf is het landdier met het grootste hart, dat symbool staat voor openheid en liefde. Hij kijkt met zijn lange nek over alles heen, kan alles waarnemen en heeft daardoor overzicht. Hij is in verbinding met wat hij voelt en de behoeften die daaronder aanwezig zijn en uit dat op een respectvolle manier.

De jakhals staat symbool voor alle oordelen en interpretaties die we maken. Hij leeft in afzondering en angst. De jakhals heeft ook kwaliteiten; hij heeft wat te vertellen en heeft een signaalfunctie voor alle onvervulde behoeften. Ruimte heeft de jakhals nodig om op zijn manier te laten weten wat er speelt en nodig is.

Bij de 6e kracht van De Kracht van 8 heeft het model van geweldloos en verbindend communiceren een plaats. Via oefeningen rondom waarnemen, voelen, behoeften (h)erkennen en een verzoek te uiten met de aandacht op wat iemand wél wil, leren we kinderen en de volwassenen om hen heen hoe we via taal respectvol met jezelf en elkaar kunt omgaan. In plaats van bv. “ ik zie dat je het niet snapt” kun je ook zeggen: “ik zie je wenkbrauwen omhoog gaan, wat gebeurt er? Of i.p.v. “ik voel me aangevallen” kun je ook zeggen: “ik voel me ongemakkelijk als jij dit zegt”.

4Ring grok

Materialen die we kunnen gebruiken en inzetten om deze manier van communiceren te kunnen leren zijn:

Literatuur van Marshall B. Rosenberg:

  • Geweldloze communicatie; ontwapenend en doeltreffend (ISBN 90-5637-854-6 uitg. Lemniscaat)
  • De taal van vrede (ISBN 9789077 770283 uitg. De Zaak)
  • Gelijk hebben of gelukkig zijn? (ISBN 9789077 770245 uitg. De Zaak)
  • Levensverrijkend onderwijs (ISBN 9789077 770399 uitg. De Zaak)

Boeken van Justine Mol:

  • De giraf en jakhals in ons (ISBN 978 90 6665 828 8 uitg. SWP)
  • Opgroeien in vertrouwen (ISBN 978 90 6665 663 5 uitg, SWP)
Scroll Up